دانشمندان مشخصه بنيادين «استاتين»، کميابترين عنصر روي زمين را براي نخستين بار کشف کردند.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، استاتين به طور طبيعي به وجود ميآيد، با اين حال، بر اساس تخمين دانشمندان، کمتر از يک اونس از اين عنصر در سراسر کره زمين وجود دارد.
براي مدت طولاني، مشخصه اين عنصر گريزپا، يک معما بوده اما فيزيکدانان لابراتوار فيزيک ذرات سرن در سوئيس، موفق به اندازهگيري پتانسيل يونيزاسيون اين عنصر شدند.
پتانسيل يونيزاسون، ميزان انرژي مورد نياز براي حذف يک الکترون از يک اتم استاتين و تبديل آن به يک يون يا ذره باردار است.
اين اندازهگيري قطعهاي گمشده از جدول تناوبي عناصر را پر ميکند، زيرا استاتين آخرين عنصر طبيعي بود که اين مشخصه برايش ناشناخته بود.
اين عنصر داراي 85 پروتون و 85 الکترون در هر اتم است، تشعشعي بوده و نيمي از باثباتترين نسخه آن در فقط 8.1 ساعت، فرسايش مييابد. اين مدت زمان، «نصف حيات» ناميده ميشود.
در سال 1953 ايزاک آسيموف حدس زد که ميزان کلي استايتن در طبيعت 0.002 اونس (0.07 گرم) است.
براي اندازهگيري پتانسيل يونيزايسون استاتين در تجهيزات پرتو يون تشعشعي ISOLDE سرن، فيزيکدانان، ايزوتوپهاي مصنوعي (اتمهاي با تعداد متفاوت نوترون در مقايسه با نوترونهاي طبيعي) استاتين را خلق کردند.
آنها اين عمل را با شاتکردن پرتوهاي پروتونهاي پرانرژي به هدف اورانيوم (که 92 پروتون و الکترون دارد) انجام دادند. برخوردها باراني از ذرات جديد را خلق کردند که تعدادي از آنها استاتين بودند.
فيزيکدانان سپس پرتوهاي ليزر با طول موجهاي متغير را به اتمها با هدف يونيزهکردن آنها، تابانيدند.
با ايزولهکردن يونهاي استاتين و بررسي اين که چه طول موج ليزري آنها را خلق کرده بود، محققان، پتانسيل يونيزاسيون استاتين را 9.31751 الکترونولت تعيين کردند، اين در حالي است که پتانسيل يونيزايسون هيدروژن 13.6 الکترونولت است.
اين ارزش به عنوان محکي براي مطالعه عناصر فوقسنگين عجيب (exotic) به کار خواهد رفت، که به طور طبيعي به وجود نميآيند اما ميتوانند در آزمايشگاههاي تخصصي خلق شوند.
کشف جديد همچنين ميتواند در طراحي کاربردهاي پزشکي استاتين مصنوعي، مانند «آلفادرماني» براي سرطان، کارآمد باشد.